Θέλετε να φτιάξετε το τέλειο ψητό χοιρινό με τραγανή κρούστα; Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σεφ. Με μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας και μερικά απλά μυστικά, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζουμερό χοιρινό με λαχταριστή, αλατισμένη πέτσα που όλοι θα λατρέψουν.
Γιατί η τραγανή κρούστα είναι το κλειδί στο χοιρινό
Η τραγανή κρούστα είναι το πιο περιζήτητο χαρακτηριστικό σε ένα ψητό χοιρινό, αλλά συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο στόχος είναι να γίνει το λίπος τέλεια τραγανό, ενώ ταυτόχρονα το κρέας παραμένει τρυφερό και ζουμερό. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή ενός κομματιού χοιρινού με χοντρή πέτσα, αλλά η σωστή προετοιμασία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.
Η ομάδα του Tesco Real Food αποκαλύπτει ότι η τραγανή κρούστα είναι εφικτή με τη σωστή προσέγγιση. Αν ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για ψητό χοιρινό, η ακόλουθη με έξι υλικά είναι ιδανική. Το μυστικό; Προετοιμάστε το χοιρινό δύο ώρες πριν το ψήσιμο και χρησιμοποιήστε σκόρδο και φασκόμηλο για επιπλέον γεύση.
Συνταγή για χοιρινό ψητό με τραγανή κρούστα
Υλικά
- 2 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
- 3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
- 15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, φύλλα ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
- 2 κ.σ. φυτικό λάδι
- 1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
Οδηγίες
Προετοιμασία της πέτσας (2 ώρες πριν):
- Αφαιρέστε το χοιρινό από τη συσκευασία (αφήνοντας το σχοινί) και στεγνώστε το πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Το στέγνωμα είναι κρίσιμο για την τραγανή κρούστα.
- Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την πέτσα 10-12 φορές, φτάνοντας μέχρι το λίπος, αλλά όχι στο κρέας.
Αφήστε το χοιρινό ακάλυπτο σε ένα πιάτο στο ψυγείο για μιάμιση ώρα για να στεγνώσει περαιτέρω.
Προθέρμανση και άρωμα (30 λεπτά πριν):
- Αφαιρέστε το χοιρινό από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (αέρας 210°C).
- Σε μια μεγάλη επιφάνεια κοπής, τοποθετήστε το χοιρινό με την πέτσα προς τα κάτω.
- Κάντε βαθιές τρύπες σε όλο το κρέας και τοποθετήστε μέσα φέτες σκόρδου και φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.
Ψήσιμο:
- Σκορπίστε τις κομμένες πατάτες στη βάση ενός ρηχού ταψιού ψησίματος.
- Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω στις πατάτες, με την πέτσα προς τα πάνω, εξασφαλίζοντας ότι το κομμάτι υψώνεται πάνω από τα πλάγια του ταψιού – αυτό βοηθά στην σούπερ τραγανή κρούστα.
- Τρίψτε το φυτικό λάδι σε όλο το κρέας και την πέτσα.
- Πασπαλίστε ομοιόμορφα τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού σε όλη την πέτσα.
- Προσθέστε 400-500ml νερό (αρκετό για να καλύψει τη βάση του ταψιού), προσέχοντας να μην βραχεί η πέτσα του χοιρινού.
- Ψήστε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για άλλες δύο ώρες. Προσθέστε νερό στη βάση του ταψιού αν χρειαστεί για να μην καούν οι πατάτες.
Tip για έξτρα τραγανή κρούστα: Αν η κρούστα δεν είναι τραγανή μετά τις δύο ώρες, αυξήστε ξανά τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήστε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, παρακολουθώντας στενά για να μην καεί.
Σερβίρισμα:
- Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο και η κρούστα τέλεια, τυλίξτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
- Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν σερβίρετε. Αυτό βοηθά τους χυμούς να αναδιανεμηθούν και το κρέας να γίνει πιο τρυφερό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου