Συνταγή για χοιρινό ψητό με ακαταμάχητη γεύση – Το μυστικό για τραγανή κρούστα

Θέλετε να φτιάξετε το τέλειο ψητό χοιρινό με τραγανή κρούστα; Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σεφ. Με μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας και μερικά απλά μυστικά, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζουμερό χοιρινό με λαχταριστή, αλατισμένη πέτσα που όλοι θα λατρέψουν.

Γιατί η τραγανή κρούστα είναι το κλειδί στο χοιρινό

Η τραγανή κρούστα είναι το πιο περιζήτητο χαρακτηριστικό σε ένα ψητό χοιρινό, αλλά συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο στόχος είναι να γίνει το λίπος τέλεια τραγανό, ενώ ταυτόχρονα το κρέας παραμένει τρυφερό και ζουμερό. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή ενός κομματιού χοιρινού με χοντρή πέτσα, αλλά η σωστή προετοιμασία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Η ομάδα του Tesco Real Food αποκαλύπτει ότι η τραγανή κρούστα είναι εφικτή με τη σωστή προσέγγιση. Αν ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για ψητό χοιρινό, η ακόλουθη με έξι υλικά είναι ιδανική. Το μυστικό; Προετοιμάστε το χοιρινό δύο ώρες πριν το ψήσιμο και χρησιμοποιήστε σκόρδο και φασκόμηλο για επιπλέον γεύση.

Συνταγή για χοιρινό ψητό με τραγανή κρούστα 

Υλικά

  • 2 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
  • 15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, φύλλα ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού

Οδηγίες

Προετοιμασία της πέτσας (2 ώρες πριν):

  1. Αφαιρέστε το χοιρινό από τη συσκευασία (αφήνοντας το σχοινί) και στεγνώστε το πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Το στέγνωμα είναι κρίσιμο για την τραγανή κρούστα.
  2. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την πέτσα 10-12 φορές, φτάνοντας μέχρι το λίπος, αλλά όχι στο κρέας.
    Αφήστε το χοιρινό ακάλυπτο σε ένα πιάτο στο ψυγείο για μιάμιση ώρα για να στεγνώσει περαιτέρω.

Προθέρμανση και άρωμα (30 λεπτά πριν):

  1. Αφαιρέστε το χοιρινό από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (αέρας 210°C).
  3. Σε μια μεγάλη επιφάνεια κοπής, τοποθετήστε το χοιρινό με την πέτσα προς τα κάτω.
  4. Κάντε βαθιές τρύπες σε όλο το κρέας και τοποθετήστε μέσα φέτες σκόρδου και φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.

Ψήσιμο:

  1. Σκορπίστε τις κομμένες πατάτες στη βάση ενός ρηχού ταψιού ψησίματος.
  2. Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω στις πατάτες, με την πέτσα προς τα πάνω, εξασφαλίζοντας ότι το κομμάτι υψώνεται πάνω από τα πλάγια του ταψιού – αυτό βοηθά στην σούπερ τραγανή κρούστα.
  3. Τρίψτε το φυτικό λάδι σε όλο το κρέας και την πέτσα.
  4. Πασπαλίστε ομοιόμορφα τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού σε όλη την πέτσα.
  5. Προσθέστε 400-500ml νερό (αρκετό για να καλύψει τη βάση του ταψιού), προσέχοντας να μην βραχεί η πέτσα του χοιρινού.
  6. Ψήστε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C.
  7. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για άλλες δύο ώρες. Προσθέστε νερό στη βάση του ταψιού αν χρειαστεί για να μην καούν οι πατάτες.

Tip για έξτρα τραγανή κρούστα: Αν η κρούστα δεν είναι τραγανή μετά τις δύο ώρες, αυξήστε ξανά τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήστε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, παρακολουθώντας στενά για να μην καεί.

Σερβίρισμα:

  1. Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο και η κρούστα τέλεια, τυλίξτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  2. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν σερβίρετε. Αυτό βοηθά τους χυμούς να αναδιανεμηθούν και το κρέας να γίνει πιο τρυφερό.

 

Σχόλια